-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
Herbata górska Gojnik 20g


Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny | ||||||||
Cena przesyłki |
9.9
|
||||||||
Dostępność |
Brak towaru
|
||||||||
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
- Opis
- Zadaj pytanie
Gojnik (Sideritis Scardica) to roślina występująca na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Rośnie w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m., dlatego jest zupełnie wolna od zanieczyszczeń.
Właściwości gojnika znane są od wieków. Napar z tej rośliny już w czasach starożytnych podawano żołnierzom w celu regeneracji sił i gojenia ran.
Gojnik – zastosowanie
- napar wspomaga leczenie przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli,
- eliminuje duszności,
- koi dolegliwości ze strony układu moczowego (infekcje) i pokarmowego,
- eliminuje niedokrwistość,
- dodaje sił witalnych i zwalcza zmęczenie,
- reguluje ciśnienie krwi.
Jak stosować?
1-2 kwiaty wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 3-5 minut. Do naparu można dodać np.: cytrynę, świeży imbir lub miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego.
Gojnik zawiera olejki eteryczne o właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Napar jest także bogaty w żelazo, dlatego zaleca się włączenie go do diety osobom cierpiącym na anemię.
Polska nazwa nawiązuje oczywiście do „gojenia”. Greckie „sideritis” oznacza żelazo i nawiązuje do starożytności – napar podawano żołnierzom w celu regeneracji oraz łatwiejszego gojenia się ran poniesionych w walce. O gojniku pisał już w I w n.e. lekarz i botanik, Pedanius Dioscorides. Inne nazwy to Olympus Tea, Malotira, Tataczaj, Mountain Tea (Herbata górska), Sheperd’s Tea (Herbata pasterska).
- Producenci
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
9.00