• Herbata górska Gojnik 20g

Brak towaru
12.25
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 12.9
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12.9
Kurier 17
Kurier (Pobranie) 21
Dostępność Brak towaru
Waga 0.15 kg

 

Gojnik (Sideritis Scardica) to roślina występująca na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Rośnie w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m., dlatego jest zupełnie wolna od zanieczyszczeń.

Właściwości gojnika znane są od wieków. Napar z tej rośliny już w czasach starożytnych podawano żołnierzom w celu regeneracji sił i gojenia ran.

Gojnik – zastosowanie

  • napar wspomaga leczenie przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli,
  • eliminuje duszności,
  • koi dolegliwości ze strony układu moczowego (infekcje) i pokarmowego,
  • eliminuje niedokrwistość,
  • dodaje sił witalnych i zwalcza zmęczenie,
  • reguluje ciśnienie krwi.

Jak stosować?
1-2 kwiaty wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 3-5 minut. Do naparu można dodać np.: cytrynę, świeży imbir lub miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego.

Gojnik zawiera olejki eteryczne o właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Napar jest także bogaty w żelazo, dlatego zaleca się włączenie go do diety osobom cierpiącym na anemię.


Polska nazwa nawiązuje oczywiście do „gojenia”. Greckie „sideritis” oznacza żelazo i nawiązuje do starożytności – napar podawano żołnierzom w celu regeneracji oraz łatwiejszego gojenia się ran poniesionych w walce. O gojniku pisał już w I w n.e. lekarz i botanik, Pedanius Dioscorides. Inne nazwy to Olympus Tea, Malotira, Tataczaj, Mountain Tea (Herbata górska), Sheperd’s Tea (Herbata pasterska).

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie